kreativitekets värderingar


Kortfattat så är alla välkomna till kreativiteket. Vi är en politiskt och icke-konfessionell oberoende organisation och välkomnar personer från precis alla hörn av världen, oavsett vem man älskar, dyrkar, drömmer om. Hos kreativiteket är man välkommen även om man tycker att SAAB är en bättre bil än Volvo och man får tycker att nyansen svart är en färg och man får tycka att glaset är halvtomt och man får tro på gröna gubbar på mars. Här är vi sexuella på alla möjliga sätt. Hypersexuella, asexuella och massexuella; det spelar ingen roll. Vi respekterar alla oavsett er bakgrund och fetish. Man får vara lång, kort, bred, smal och allt däremellan. 

MEN

Vi respekterar demokratiska värderingar och varandras åsikter och värderingar. Vi är fredliga och löser våra problem med ord, inte våld. Vi visar varandra tillbörlig respekt och har en humanistisk inställning till livet. Vi är emot alla former av våld. Alla tendenser till våldsamt beteende kommer innebära omedelbar uteslutning ur föreningen.

OCH DET VIKTIGASTE

Vi älskar att vara kreativa ihop. Vi vill skapa, lära oss och dela med oss av våra kunskaper. Vi har



kreativiteket malmö's stadgar



1 § Ändamål och Syfte
Föreningen Kreativiteket Malmö har som ändamål och syfte att skapa varaktiga förutsättningar för personer i alla åldrar, oavsett bagrund, i framför allt Malmö med omnejd, att kunna utveckla sin kreativitet ihop med andra. Föreningen är icke-konfessionell och inte politiskt bunden. Själva grundtanken är även vårt motto: “Att lära, skapa och dela kunskapen med andra”


2 § Säte
Föreningens styrelse har sitt säte i Malmö men har syskonföreningar i andra städer runt om i Sverige.


3 § Beslutande organ
Föreningens beslutande organ är årsmöte, extra årsmöte och styrelsen.


4 § Firmateckning
Föreningens firma tecknas av styrelsen eller av den/de styrelsen delegera
firmateckningsrätten till. Firman tecknas var för sig av de personer styrelsen utsett till
firmatecknare.


5 § Verksamhets- och räkenskapsår
Föreningens verksamhetsår och räkenskapsår omfattar hela kalenderår - 1 januari - 31 december.


6 § Stadgetolkning
Uppstår tvekan om tolkningen av dessa stadgar, eller om fall förekommer som inte är förutsedda i stadgarna, hänskjuts frågan till nästkommande årsmöte. I brådskande fall får frågan avgöras av styrelsen.


7 § Skiljeklausul
Talan i tvist mellan medlem och föreningen får inte väckas vid allmän domstol. Sådan tvist skall, utom i fall då annan särskild ordning är föreskriven, avgöras enligt lagen om skiljeförfarande. Dock skall följande gälla rörande kostnaderna för skiljeförfarandet. Vardera parten svarar för egna kostnader liksom för kostnaderna för den skiljeman man utsett. Kostnaderna för ordförande och sekreterare, delas lika mellan parterna.


8 § Stadgeändring
För ändring av dessa stadgar krävs beslut på två på varandra följande årsmöten, med minst en månads mellanrum, varav ett ska vara ordinarie årsmöte, med minst 2/3 av antalet avgivna röster. Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen avges av såväl medlem som styrelsen.


9 § Upplösning av föreningen
För upplösning av föreningen krävs beslut på två på varandra följande möten, med minst en månads mellanrum, varav ett ska vara ordinarie årsmöte, med minst 2/3 av antalet avgivna röster. I beslut om upplösning av föreningen skall föreningens tillgångar skänkas till cancerfonden.


FÖRENINGENS MEDLEMMAR


10 § Medlemskap
Förening är öppen för stödmedlemmar, som inte har rösträtt vid årsmöte samt för fullvärdiga medlemmar med rösträtt. Medlem i föreningen blir man efter en förfrågan till styrelsen eller om man är en deltagare i en gruppverksamhet ger gruppledaren förfrågan till deltagaren. Medlem skall följa föreningens stadgar och föreskrifter. När medlemsavgiften för ordinarie medlemmar (2024 är medlemsavgiften 500 kronor) är erlagd är personen medlem och förs in i medlemsförteckningen. Styrelsen har rätt att utse person till hedersmedlem. Styrelsen ska godkänna alla medlemskap och har möjlighet att avvisa medlemskap. Stödmedlemsavgiften är satt till 0 per år, det är dock möjligt för stödmedlemen att betala ordinarie medlemsavgift. Ordinarie medlemsavgift fattas vid årsmötet. Beslut om eventuell förändring av medlemsavgift kommer att beslutas vid årsmötet.


11 § Utträde
Medlem som vill utträda ur föreningen, skall skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen. Medlem som inte har betalat medlemsavgift senast den 31 december får anses ha begärt sitt utträde ur föreningen. Medlemskapet upphör i sådant fall genom att personen avförs från medlemsförteckningen.


12 § Uteslutning
Medlem får inte uteslutas ur föreningen av annan anledning än att denne har försummat att betala av föreningen beslutade avgifter, motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, eller uppenbarligen skadat föreningens intressen. Beslut om uteslutning eller varning får inte fattas utan att medlemmen inom viss tid, minst 14 dagar, fått tillfälle att yttra sig över de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts. I beslutet skall skälen härför redovisas samt anges vad medlemmen skall iaktta för överklagande. Beslutet skall inom tre dagar från dagen för beslutet skriftligen meddelas den berörda.


13 § Medlems rättigheter och skyldigheter

Ordinarie medlem...
...har rätt att delta i sammankomster som anordnas för medlemmarna
...har rätt till information om föreningens angelägenheter
...skall följa föreningens stadgar samt beslut som fattats av föreningsorgan
...har inte rätt till del av föreningens behållning eller egendom vid upplösning av föreningen
...skall betala medlemsavgift samt eventuellt övriga avgifter som beslutats av föreningen


ÅRSMÖTE och EXTRA ÅRSMÖTE


14 § Tidpunkt, kallelse
Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls före utgången av april månad på tid och plats som styrelsen bestämmer. Kallelse till årsmötet skall av styrelsen senast fyra veckor före mötet tillställas medlemmarna på följande sätt; via mail och i föreningens facebookgrupp. Har förslag väckts om stadgeändring, nedläggning eller sammanslagning av föreningen med annan förening eller annan fråga av väsentlig betydelse för föreningen eller dess medlemmar skall det anges i kallelsen. Verksamhets- och förvaltningsberättelser, revisionsberättelser, verksamhetsplan med budget samt styrelsens förslag och inkomna motioner med styrelsens yttrande skall finnas tillgängliga för medlemmarna senast en vecka före årsmötet. I kallelsen skall anges var dessa handlingar finns tillgängliga.


15 § Förslag till motioner att behandlas av årsmöte
Såväl medlem som styrelsen får avge förslag att behandlas av årsmöte. Förslag från medlem skall vara styrelsen tillhanda senast fyra veckor före årsmötet. Styrelsen skall till årsmötet avge skriftligt yttrande över förslaget.


16 § Rösträtt samt yttrande- och förslagsrätt
Alla medlemmar som styrelsen godkänd som medlemmar, senast 4 veckor innan årsmötet, har rösträtt, yttrande- och förslagsrätt vid årsmötet.


17 § Beslutsförhet
Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande på mötet.


18 § Beslut och omröstning
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller med handslag i bord. Om så begärs efter omröstning (votering). Med undantag för de i 8 § och 9 § nämnda fallen avgörs vid omröstning alla frågor genom enkel majoritet, vilket innebär mer än hälften av antalet avgivna röster. Omröstning sker öppet. Om röstberättigad medlem begär det skall dock val ske slutet. Vid val skall i händelse av lika röstetal ordförande få utslagsröst.


19 § Valbarhet
Valbar till styrelsen och valberedningen är röstberättigad ordinarie medlem av föreningen.


20 § Ärenden vid årsmötet
Vid årsmötet skall följande behandlas och protokollföras:
Vid årsmötet skall följande ämnen behandlas:


1. Fastställande av röstlängd för mötet
2. Fråga om mötets stadgeenliga utlysande
3. Val av ordförande och sekreterare för mötet
4. Val av justerare och rösträknare för mötet
5. Verksamhetsberättelsen
6. Revisionsberättelsen
7. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser
8. Fastställande av medlemsavgift
9. Fastställande av verksamhetsplan samt behandling av budget för det kommande
verksamhetsåret
10. Behandling av styrelsen förslag och inkomna motioner
11. Val av ordförande
12. Val av övriga styrelseledamöter och ersättare
13. Val av revisor och revisorsersättare
14. Val av valberedning
Inget utöver det som finns i kallelsen får tas upp och beslutas på årsmötet.


21 § Extra årsmöte
Styrelsen kan vid behov kalla medlemmarna till extra årsmöte.
Styrelsen är skyldig att kalla till extra årsmöte om en revisor eller hälften av föreningens
medlemmar så begär. Sådan framställning skall avfattas skriftligen och innehålla skälen för
begäran. Kallelse till extra årsmöte skall tillställas föreningens medlemmar senast tre veckor före mötet. Vid extra årsmöte äger föreningens medlemmar rösträtt. Rösträtten är personlig och får inte utövas genom ombud. Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande.


REVISORER


22 § Revision
Revisorerna har rätt att fortlöpande ta del av föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar. Revisorn skall inte ingå regelbundet på styrelsemöte. Föreningens räkenskaper skall vara revisorerna tillhanda senast en månad före årsmötet. Revisorerna skall granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret samt till styrelsen överlämna revisionsberättelse senast 14 dagar före årsmötet.


STYRELSEN


23 § Sammansättning
Styrelsen består av ordförande samt 2 ledamöter. Styrelsen utser inom sig sekreterare,
kassör och de övriga befattningshavare som behövs. Styrelsen får adjungera person till styrelsen. Adjungerad person har förslags- och yttranderätt men inte rösträtt.


24 § Styrelsens åligganden
När årsmöte inte är samlat är styrelsen föreningens beslutande organ och ansvarar för föreningens angelägenheter. Styrelsen skall - inom ramen för dessa stadgar - svara för föreningens verksamhet enligt fastställda planer samt tillvarata medlemmarnas intressen.


Det åligger styrelsen särskilt att...
...tillse att för föreningen gällande lagar och bindande regler iakttas
...verkställa av årsmötet fattade beslut
...planera, leda och fördela arbetet inom föreningen
...ansvara för och förvalta föreningens medel
...tillställa revisorerna räkenskaper mm enligt 23 §
...förbereda årsmöte


25 § Kallelse, beslutsmässighet och omröstning
Styrelsen sammanträder efter kallelse av ordföranden, eller då minst halva antalet ledamöter har begärt det. Styrelsen är beslutsmässig när samtliga ledamöter kallats och då minst halva antalet ledamöter är närvarande. För alla beslut krävs att minst hälften av styrelsens samtliga ledamöter är ense om beslutet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Röstning får inte ske genom ombud. I brådskande fall får ordföranden besluta att ärende skall avgöras genom skriftlig omröstning eller vid telefonsammanträde. Om särskilt protokoll inte upprättas skall sådant beslut anmälas vid det närmast därefter följande sammanträdet. Vid sammanträde skall protokoll föras. Protokoll skall justeras av mötesordföranden och av en särskilt utsedd protokolljusterare. Avvikande mening skall antecknas till protokollet.